onsdag 28. desember 2016

Korte tekster

Mange sier de ikke liker å lese. At de ikke har tid til å lese. At de ikke orker å lese tjukke bøker. Noen ganger er livet også slik at man ikke orker å fordype seg i en bok på flere hundre sider, men gjerne vil ha noe kortere. Noe som ikke krever så langvarig konsentrasjon.

Jeg vil derfor anbefale noen bøker med kortere tekster i. Noen kjempekorte faktisk! Men veldig, veldig leseverdige:)

Vente på fuglen

av Frode Grytten utgitt på Kagge forlag i 2014.

Dette er kanskje den mest utrolige og fantastiske "novellesamlinga" jeg noen sinne har lest. Frode Grytten hadde et prosjekt hvor han skrev noveller som kunne utgis på Twitter - altså med maks 140 tegn. Når man hører det, så tenkte i hvert fall jeg at DET er ikke mulig. Det kan ikke bli gode noveller ut av det. Men det ble det virkelig! 
boka "Vente på fuglen" består av 200 noveller - som skildrer et helt livsløp fra vugge til grav. Med hendelser og øyeblikk som går kronologisk fra et nyfødt barn, via barndom, ungdom, unge voksne, voksne og eldre. Samt alderdom og død. Det er fortellinger om sterke opplevelser og møter mellom mennesker som er som skapt for hverandre, og det handler om dem som skiller lag. Om de som velger å gå hver til sitt, og om den som blir igjen. Og om de som ikke orker mer. 

Novellene handler om de store øyeblikkene i livet - på godt og vondt. Og det ligger ganske mye mellom linjene. Novellene oser av kjærlighet og varme, samtidig som de inneholder sårhet og tap - og samtidig så inneholder flere av de humor og snert. 


Sola stig opp 05:55, mens det er
mørkt ute og snøen fell under gatelysa.
Sola er fire år i dag, ho vil ha på kjole
og ta med is i barnehagen.


Mann (28) har levd som
om kvar dag var den siste.
Då den siste kjem, skulle
han ønske at han hadde
levd meir som om kvar dag
var den første.


I alle år har han lege vaken om natta 
og hørt på den fryktelige snorkinga hennar. 
No ligg han vaken og hører 
kor forferdelig stille det er.

Les og nyt!
Dyr jeg har møtt

av Audun Mortensen utgitt på Flamme forlag i 2014


Denne perlen av en novellesamling har alle dyr i hovedrollen. Men det er dyr som er bilder på mennesker, selvsagt. Den kunne kanskje egentlig hett Mennesker jeg har møtt, for vi har alle møtt de fleste av disse skapningene.
Som leser utfordres vi i tekstene fordi det de handler om er ikke nødvendigvis det de handler om. Vi må selv "oversette" teksten til våre egne preferanser. Novellene handler om (menneske)typer, tankesett og om erkjennelse og refleksjon - for det samfunnet og den verden vi lever i. Noen av fortellingene ga meg lite, mens de fleste ga meg noe å tenke på. Jeg tror dette er ei fin bok å lese sammen med noen - for da kan man også snakke om hvordan man forstår og tolker både teksten og verden forøvrig!

Dette er ei underholdende lita flis av ei bok - men med mye innhold.Snart er dette lenge siden

av Viktoria Lindberg utgitt på Gyldendal forlag i 2015

Dette er ei novellesamling bestående av 10 lettleste, korte noveller. Boka er i et hendig veske-format som gjør at den passer godt på reise eller på nattbordet. Fellesnevneren for novellene er at de stort sett handler om unge mennesker og deres relasjoner. Samt at de handler om hverdagene - det som skjer oss alle. Den handler om enslige foreldre og mennesker som lever i fellesskap. Om deres tanker og refleksjoner over hverdagshendelser. I det store og hele handler de fleste fortellingene om møter mellom mennesker og fremmedhet, ensomhet og hverandre.


For det hadde skjedd med barnet hennes det som ikke skulle skje, som hun hadde lovet aldri skulle gjenta seg, å la barnet bli splittet, delt opp som en hytte, i mine og dine uker. Mens hun selv hadde hatt storesøsteren sin. De flyttet frem og tilbake sammen. Hjemme var å være sammen med henne. Kanskje det er derfor han sitter der foran TV-en. TV-programmene er blitt hjemme for ham. (s.164)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar