onsdag 28. desember 2016

💜❤ De fineste bøkene ❤💜

Hva som gjør ei bok fin kommer an på leseren. De bøkene som berører meg mest er de som får meg til å tenke og til å reflektere over hva det gode liv er for meg. Disse vakre bøkene må ha et godt språk og en god fortelling - som nok også alltid handler om forhold mellom mennesker. De fineste bøkene jeg har lest i 2016 er disse:


Du kommer i dag

av Karsten Alnæs, utgitt på Aschehoug forlag i 2015

Anders er 62 år - han har hatt slag og ligger nå på pleiehjem i Oslo. Han er blitt delvis lam og har problemer med å snakke. Noen dager når han våkner sitter det en kvinne ved senga hans. Det er Karen, hans første kone.

Anders er arkitekt. Han bodde i Oslo sammen med Karen og fikk to barn med henne. På et seminar – for over 20 år sida falt han hodestups for en yngre kollega og forlot Karen og barna. Han brente alle broer og flyttet med unge, vakre Cecilie til Danmark. i Danmark ble de et anerkjent, vellykket arkitekt-par.

Men nå har Anders altså hatt slag – og er overflytta til et pleiehjem i Oslo. Hans første kone besøker ham jevnlig, og sammen gjenopplever de den lykkelige tida fra langt tilbake…

Det er Anders som er jeg-personen i fortellinga, og det er hans tanker og refleksjoner vi tar del i.
Men hvorfor besøker hun ham – han som bedro henne og forlot henne så brutalt? Kan man elske noen en gang til? Kan svik glemmes? Eller er det «morsinstinktet» som slår inn når en man har delt fortid med blir pleiepasient?

Dette er en vakker roman om det å være menneske. Om det å ha en historie sammen og alene.
Om å ta valg og om å velge på nytt. Og om å tørre å være ærlig – også ovenfor seg selv.

En fantastisk liten perle av en bok om de aller viktigste tingene livet.
Jacayl er kjærlighet på somali

av Amal Aden og Håvard Syvertsen, utgitt på Aschehoug forlag i 2015

Sara bor i Burco (Nord-Somalia) og er ung og forelsket. Hun er forelsket i Mustafa som hun har truffet på koranskolen. Men problemet er at han tilhører en familie som er under hennes i rang. Hennes familie vil derfor aldri godta et bryllup mellom dem. Sammen med Saras familie bor også kusinen Maryan som er blitt foreldreløs. Maryan blir liksom ikke helt regnet med i familien, og moren til Sara sier at hun har en hodeskade – og ikke er helt som hun skal. Maryan er alltid glad og lykkelig. Maryan er sprudlende og liker å danse og Sara søker trøst i henne.

Maryan hjelper Sara ut av huset om natta og inn i skogen – hvor hun kan treffe sin store kjærlighet. Utendørs om natta opplever Sara en verden hun ikke ante eksisterte. Det yrer av hemmelige møter i skogen. Sara og Mustafa fortsetter å møtes i hemmelighet – og de elsker hverandre. En dag kommer familien til Mustafa hjem til Saras familie for å be om giftemål...

Dette er en roman om den store kjærligheten mellom to unge - som ikke kan få hverandre. Men som allikevel prøver. Det handler om modige ungdommer, med sterke viljer - og en tro på at det alltid vil ende godt. Det er en fortelling som berører.Katten

av Takashi Hiraide utgitt på Press forlag i 2016Vi følger et barnløst par i trettiåra som leier et lite hus i utkanten av Tokyo. Huset de leier er et anneks på en herskaplig eiendom, hvor det også bor en liten familie. Til tross for at de bor tett, så har de ingen ting med hverandre å gjøre. Det barnløse paret er forfattere som jobber hjemmefra. De strever med livene sine, og kommuniserer dårlig i en travel hverdag. En dag dukker en katt opp på kjøkkenet deres. Katten representerer noe de har savnet i sine liv, noe å samles rundt – noe å snakke om sammen. Katten kommer sporadisk på besøk, og de bare lar den komme. De vet at den hører hjemme hos naboene, men allikevel begynner de å føle at den også er deres. Paret venter på katten, snakker med og om den, og de våkner liksom til liv igjen. Og de begynner å legge planer for framtida. Katten gir dem noe å leve for – og vi følger deres tanker og liv som spinner seg rundt denne katten.

Parallelt med katte-historien får vi vite at herskapshuset som eier annekset de bor i skal selges. Husfrua flytter – og alt blir igjen litt usikkert. De får beskjed om at også de må flytte innen en viss dato. Usikkerheten kommer, men fordi de har katten å samle seg rundt så blir det ikke helt håpløst. Men så en dag kommer ikke katten lengre….

Språket er vakkert og enkelt. Fortellinga er enkel å følge, og man kan nok lese mye inn mellom linjene. Det handler om medmenneskelighet – og hvor viktig dyr er for mennesker. Dyret som representerer naturen, det utemmede, den som kommer og går som man vil, og man lærer seg at naturen (katten!) kan man ikke bestemme over.

Hovedpersonene i boka får et bedre liv, mer framtidstro, når de lar seg rive med av katten. 

Og selvsagt er dette ei bok for alle katteelskere.


De skyldfrie

av Gaute Heivoll. Utgitt på Tiden forlag i 2016.Sigrid og Edit er farløse søstre som bor med sin mor Johanna i ei bygd – trolig i Agder, på 1930-tallet. Moren er sterkt knyttet til dem, mens Sigrid vil ut i verden. Hun søker seg til ei husmorskole på vestlandet og opplever frihet og ungdomstid der.

Embret flytter til bygda som nyutdannet lærer. Han kjenner ingen i bygda så han må selv ta initiativ for å bli kjent. Alle vet hvem han er som den nytilflytta læreren. Han blir lærer for Edit og får et nært forhold til Edit og moren hennes. Embret inviteres i Edits konfirmasjon, og her møter han Sigrid for første gang.

Edit forfaller mer og mer etter at Sigrid dro på husmorskola, og til sist bestemmer Embret at det beste for Edit vil være at hun flytter etter Sigrid. Her blomstrer hun opp og blir mer frimodig enn mange andre.

Embret og Sigrid finner etterhvert hverandre – og sammen ønsker de å møte framtida. Det ser lyst ut – og Embret blir en mann som familien og bygda kan regne med og stole på. Men en dag slår katastrofen ned i familien, og de blir stilt ovenfor en krise som bare kan løses ved løgn eller bygdas fordømmelse.... Embret står opp for familien og bestemmer utfallet – noe som krever bedrag resten av livet....

De skyldfrie er en roman om fremtidshåp og selvbedrag, om nåde og undergang. Det er roman om lengselen etter å være noe mer enn seg selv, og den snikende erkjennelsen av at man allerede er fanget av sine egne valg (sitat fra bokas bakside)

Dette er en fantastisk roman. God og vond på samme tid. Om den nære historien vår – om tragedier og hvordan løgnen blir altoppslukende.
Alt inkludert

av Marit Eikemo. Utgitt på Samlaget forlag i 2015.

Agnes og datteren hennes Maja (6 år) flytter til et hybelhus, og alt de har med seg når de kommer er hver sin trillekoffert. I annonsen de svarte på sto det at "alt var inkludert" - og det viser seg at det er en lovnad som ikke helt holder vann. Det mangler det meste, og husverten lar de beholde depositumet for å kunne kjøpe det nødvendigste. Agnes leter på nettet etter brukte møbler for på den måten vil pengene vare lengre. Og gjennom disse brukt-annonsens skaffer hun seg også et nettverk.
For Agnes og Maja har heller ingen historie med seg når de kommer, de kjenner ingen og de har ingen plan for framtida. De bare ER her og nå. Sakte, men sikkert former de det nye livet sitt i leiligheta ut fra hvem de blir kjent med, hvem andre som bor i nabolaget og det som kommer i deres vei. 

Romanen handler om ensomhet, tosomhet mellom mor og datter - og verden utenfor. Den stiller spørsmål ved hva som er et minimum av hva vi trenger for å ha det bra; både med tanke på det materielle, men også det medmenneskelige. Dette er en varm roman - og man blir glad i hovedpersonene. Samtidig som man kan kjenne litt på hvordan man selv ville taklet en slik situasjon - å flytte til noe nytt bare med en trillekoffert på slep.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar