onsdag 28. desember 2016

💜❤ De fineste bĂžkene ❤💜

Hva som gjÞr ei bok fin kommer an pÄ leseren. De bÞkene som berÞrer meg mest er de som fÄr meg til Ä tenke og til Ä reflektere over hva det gode liv er for meg. Disse vakre bÞkene mÄ ha et godt sprÄk og en god fortelling - som nok ogsÄ alltid handler om forhold mellom mennesker. De fineste bÞkene jeg har lest i 2016 er disse:


Du kommer i dag

av Karsten AlnÊs, utgitt pÄ Aschehoug forlag i 2015

Anders er 62 Är - han har hatt slag og ligger nÄ pÄ pleiehjem i Oslo. Han er blitt delvis lam og har problemer med Ä snakke. Noen dager nÄr han vÄkner sitter det en kvinne ved senga hans. Det er Karen, hans fÞrste kone.

Anders er arkitekt. Han bodde i Oslo sammen med Karen og fikk to barn med henne. PĂ„ et seminar – for over 20 Ă„r sida falt han hodestups for en yngre kollega og forlot Karen og barna. Han brente alle broer og flyttet med unge, vakre Cecilie til Danmark. i Danmark ble de et anerkjent, vellykket arkitekt-par.

Men nĂ„ har Anders altsĂ„ hatt slag – og er overflytta til et pleiehjem i Oslo. Hans fĂžrste kone besĂžker ham jevnlig, og sammen gjenopplever de den lykkelige tida fra langt tilbake…

Det er Anders som er jeg-personen i fortellinga, og det er hans tanker og refleksjoner vi tar del i.
Men hvorfor besĂžker hun ham – han som bedro henne og forlot henne sĂ„ brutalt? Kan man elske noen en gang til? Kan svik glemmes? Eller er det «morsinstinktet» som slĂ„r inn nĂ„r en man har delt fortid med blir pleiepasient?

Dette er en vakker roman om det Ă„ vĂŠre menneske. Om det Ă„ ha en historie sammen og alene.
Om Ă„ ta valg og om Ă„ velge pĂ„ nytt. Og om Ă„ tĂžrre Ă„ vĂŠre ĂŠrlig – ogsĂ„ ovenfor seg selv.

En fantastisk liten perle av en bok om de aller viktigste tingene livet.




Jacayl er kjÊrlighet pÄ somali

av Amal Aden og HÄvard Syvertsen, utgitt pÄ Aschehoug forlag i 2015

Sara bor i Burco (Nord-Somalia) og er ung og forelsket. Hun er forelsket i Mustafa som hun har truffet pĂ„ koranskolen. Men problemet er at han tilhĂžrer en familie som er under hennes i rang. Hennes familie vil derfor aldri godta et bryllup mellom dem. Sammen med Saras familie bor ogsĂ„ kusinen Maryan som er blitt foreldrelĂžs. Maryan blir liksom ikke helt regnet med i familien, og moren til Sara sier at hun har en hodeskade – og ikke er helt som hun skal. Maryan er alltid glad og lykkelig. Maryan er sprudlende og liker Ă„ danse og Sara sĂžker trĂžst i henne.

Maryan hjelper Sara ut av huset om natta og inn i skogen – hvor hun kan treffe sin store kjĂŠrlighet. UtendĂžrs om natta opplever Sara en verden hun ikke ante eksisterte. Det yrer av hemmelige mĂžter i skogen. Sara og Mustafa fortsetter Ă„ mĂžtes i hemmelighet – og de elsker hverandre. En dag kommer familien til Mustafa hjem til Saras familie for Ă„ be om giftemĂ„l...

Dette er en roman om den store kjÊrligheten mellom to unge - som ikke kan fÄ hverandre. Men som allikevel prÞver. Det handler om modige ungdommer, med sterke viljer - og en tro pÄ at det alltid vil ende godt. Det er en fortelling som berÞrer.



Katten

av Takashi Hiraide utgitt pÄ Press forlag i 2016



Vi fĂžlger et barnlĂžst par i trettiĂ„ra som leier et lite hus i utkanten av Tokyo. Huset de leier er et anneks pĂ„ en herskaplig eiendom, hvor det ogsĂ„ bor en liten familie. Til tross for at de bor tett, sĂ„ har de ingen ting med hverandre Ă„ gjĂžre. Det barnlĂžse paret er forfattere som jobber hjemmefra. De strever med livene sine, og kommuniserer dĂ„rlig i en travel hverdag. En dag dukker en katt opp pĂ„ kjĂžkkenet deres. Katten representerer noe de har savnet i sine liv, noe Ă„ samles rundt – noe Ă„ snakke om sammen. Katten kommer sporadisk pĂ„ besĂžk, og de bare lar den komme. De vet at den hĂžrer hjemme hos naboene, men allikevel begynner de Ă„ fĂžle at den ogsĂ„ er deres. Paret venter pĂ„ katten, snakker med og om den, og de vĂ„kner liksom til liv igjen. Og de begynner Ă„ legge planer for framtida. Katten gir dem noe Ă„ leve for – og vi fĂžlger deres tanker og liv som spinner seg rundt denne katten.

Parallelt med katte-historien fĂ„r vi vite at herskapshuset som eier annekset de bor i skal selges. Husfrua flytter – og alt blir igjen litt usikkert. De fĂ„r beskjed om at ogsĂ„ de mĂ„ flytte innen en viss dato. Usikkerheten kommer, men fordi de har katten Ă„ samle seg rundt sĂ„ blir det ikke helt hĂ„plĂžst. Men sĂ„ en dag kommer ikke katten lengre….

SprĂ„ket er vakkert og enkelt. Fortellinga er enkel Ă„ fĂžlge, og man kan nok lese mye inn mellom linjene. Det handler om medmenneskelighet – og hvor viktig dyr er for mennesker. Dyret som representerer naturen, det utemmede, den som kommer og gĂ„r som man vil, og man lĂŠrer seg at naturen (katten!) kan man ikke bestemme over.

Hovedpersonene i boka fĂ„r et bedre liv, mer framtidstro, nĂ„r de lar seg rive med av katten. 

Og selvsagt er dette ei bok for alle katteelskere.


De skyldfrie

av Gaute Heivoll. Utgitt pÄ Tiden forlag i 2016.



Sigrid og Edit er farlĂžse sĂžstre som bor med sin mor Johanna i ei bygd – trolig i Agder, pĂ„ 1930-tallet. Moren er sterkt knyttet til dem, mens Sigrid vil ut i verden. Hun sĂžker seg til ei husmorskole pĂ„ vestlandet og opplever frihet og ungdomstid der.

Embret flytter til bygda som nyutdannet lÊrer. Han kjenner ingen i bygda sÄ han mÄ selv ta initiativ for Ä bli kjent. Alle vet hvem han er som den nytilflytta lÊreren. Han blir lÊrer for Edit og fÄr et nÊrt forhold til Edit og moren hennes. Embret inviteres i Edits konfirmasjon, og her mÞter han Sigrid for fÞrste gang.

Edit forfaller mer og mer etter at Sigrid dro pÄ husmorskola, og til sist bestemmer Embret at det beste for Edit vil vÊre at hun flytter etter Sigrid. Her blomstrer hun opp og blir mer frimodig enn mange andre.

Embret og Sigrid finner etterhvert hverandre – og sammen Ăžnsker de Ă„ mĂžte framtida. Det ser lyst ut – og Embret blir en mann som familien og bygda kan regne med og stole pĂ„. Men en dag slĂ„r katastrofen ned i familien, og de blir stilt ovenfor en krise som bare kan lĂžses ved lĂžgn eller bygdas fordĂžmmelse.... Embret stĂ„r opp for familien og bestemmer utfallet – noe som krever bedrag resten av livet....

De skyldfrie er en roman om fremtidshÄp og selvbedrag, om nÄde og undergang. Det er roman om lengselen etter Ä vÊre noe mer enn seg selv, og den snikende erkjennelsen av at man allerede er fanget av sine egne valg (sitat fra bokas bakside)

Dette er en fantastisk roman. God og vond pĂ„ samme tid. Om den nĂŠre historien vĂ„r – om tragedier og hvordan lĂžgnen blir altoppslukende.




Alt inkludert

av Marit Eikemo. Utgitt pÄ Samlaget forlag i 2015.

Agnes og datteren hennes Maja (6 Är) flytter til et hybelhus, og alt de har med seg nÄr de kommer er hver sin trillekoffert. I annonsen de svarte pÄ sto det at "alt var inkludert" - og det viser seg at det er en lovnad som ikke helt holder vann. Det mangler det meste, og husverten lar de beholde depositumet for Ä kunne kjÞpe det nÞdvendigste. Agnes leter pÄ nettet etter brukte mÞbler for pÄ den mÄten vil pengene vare lengre. Og gjennom disse brukt-annonsens skaffer hun seg ogsÄ et nettverk.
For Agnes og Maja har heller ingen historie med seg nĂ„r de kommer, de kjenner ingen og de har ingen plan for framtida. De bare ER her og nĂ„. Sakte, men sikkert former de det nye livet sitt i leiligheta ut fra hvem de blir kjent med, hvem andre som bor i nabolaget og det som kommer i deres vei. 

Romanen handler om ensomhet, tosomhet mellom mor og datter - og verden utenfor. Den stiller spÞrsmÄl ved hva som er et minimum av hva vi trenger for Ä ha det bra; bÄde med tanke pÄ det materielle, men ogsÄ det medmenneskelige. Dette er en varm roman - og man blir glad i hovedpersonene. Samtidig som man kan kjenne litt pÄ hvordan man selv ville taklet en slik situasjon - Ä flytte til noe nytt bare med en trillekoffert pÄ slep.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar